Палац у Великому Любені

Палац у Великому ЛюбеніВеликий Любінь — бальнеологічний курорт, що приваблює охочих оздоровитися цілющими мінеральними водами. Цілющі джерела Великого Любеня були широко відомі з XVI століття, а розквіт їхньої популярності припав на XIX століття, коли курортне селище придбав талановитий підприємець барон Костянтин Бруницький. Барон зробив статок на видобутку нафти біля львівського містечка Борислав.

Його підприємницької жилки вистачило і на те, щоб зробити Великий Любінь популярним курортом. Для себе ж Бруницький збудував розкішний палац, помилуватися яким можна і в наші дні. Свіжовідреставрований палац у французькому стилі має вигляд новобудови.

А тим часом його історія налічує декілька століть. Просто за свою історію він пережив чимало кардинальних перебудов: багаті власники прагнули відати данину моді й зробити своє житло презентабельним.

Вважається, що сучасну будівлю палацу звели на початку XVIII століття на руїнах давнього замку, проте протягом XIX століття його неодноразово перебудовували. Остання реконструкція, що подарувала замку його сучасний вигляд, відбулася в 1909-1910 роках.

Парадний фасад палацу прикрашає герб баронів Бруницьких, які володіли Великим Любенем аж до Другої світової війни. При них палац обрамляв регулярний парк у французькому стилі, з фонтанами і квітниками. У 2006-2007 роках палац відреставрували за фінансової допомоги швейцарського громадського діяча Роберта Готса.

У палаці розташовується один з корпусів Великолюбінської спеціалізованої школи-інтернату.