Досвід використання кераміки у будівництві

Досвід використання кераміки у будівництвіДосвід показав, що кераміка та інші природні будівельні матеріали мають велику перевагу над тинькуванням, надаючи будинкам більш виразних архітектурних форм. Про це переконливо свідчить сучасне облицювання жилих та громадських будинків Києва, Полтави, Харкова та інших міст.

Зараз неможливо уявити собі будинки Хрещатика у тиньку.

Та хіба тільки Хрещатика?

Всього Києва і багатьох інших міст республіки, де для облицювання споруд широко застосовують кераміку.

3а перше післявоєнне десятиріччя було завершено формування центрів не тільки Києва, а й Харкова, Луганська, Дніпропетровська, Донецька та інших великих міст республіки.

Складне завдання стояло перед архітекторами при відбудові площі Дзержинського в Харкові.

Зруйнований Будинок проектів треба було відбудувати для розміщення університету.

Архітектор В. II. Костенко створив архітектурну споруду відповідно до вимог свого часу.

Художньої виразності будинку Університету досягнуто завдяки облицюванню стін керамічною плиткою, а цокольного поверху і порталу головного входу — червоним полірованим гранітом.

Об’єм споруди чітко поділений по вертикалі пілястрами і поступово збільшується в напрямі до центру.

Це значна унікальна споруда, яка разом з іншими витворами ансамблю площі створює сучасний центр великого промислового і культурного міста.

До ансамблю увійшли ще чотири великі багатоповерхові споруди різного призначення: готель «Харків» (автор — архітектор Г. О. Яновицький), інститут (архітектор Г. Г. Вегман), інститут Діпрококс (архітектор Е. Любімова) і Будинок обласних організацій (архітектори В. П. Костенко і В. М. Орєхов).

У казково короткі строки піднявся з руїн Донецьк.

3а розмахом житлового і культурно-побутового будівництва, благоустрою і впорядкування він посідає одне з перших місць у республіці.

За проектом архітекторів А. П. Страшнова і Є. А. Ревіна збудовано архітектурний комплекс споруд Центральної гірничорятувальної станції, за проектом Г. І. Навроцького і С. І. Северіна споруджено стадіон товариства «Шахтар» на 20 тисяч місць, створено водосховище в районі річки Кальміус з дзеркалом води загальною площею 70 гектарів і закладено новий Парк культури і відпочинку.

Масиви зелених насаджень громадського користування різко поліпшили мікроклімат міста.

В центральному районі, на місці старої одноповерхової забудови, розкинулася площа імені В. І. Леніна, яка е архітектурпо-композиційним центром усього Донецька.