Замок Любарта в Луцьку

Замок Любарта в ЛуцькуЛуцький замок — один з найяскравіших туристичних об’єктів України. Його зображення прикрашає національні грошові банкноти вартістю 200 гривень. Побудований у XIV столітті литовським князем Любартом, замок зберігся до наших днів без значних змін.

Він є єдиною в Україні архітектурною пам’яткою доби Великого князівства Литовського. Як і більшість європейських середньовічних замків, Луцький замок побудований з цегли, а не каменю, що характерно для українських твердинь. Та й зовні фортеця більше схожа на величні європейські замки з високими стінами і стрункими вежами, а не на приземкуваті й суворі українські.

Перший замок у Луцьку побудував приблизно 1000 року київський князь Володимир Святославич. 1069 року твердиня витримала шестимісячну облогу польської армії під командуванням короля Болеслава Сміливого.

Князь Любарт значно перебудував замок, додатково посиливши його лінією міських укріплень. Луцьк був оточений оборонними валами і стінами з могутніми вежами.

Міські укріплення називалися Нижнім, або Обхідним, замком, а ядром бойової потужності, звичайно, був князівський Верхній замок. Верхній замок зберігся на пагорбі над річкою Стир і складається з трьох веж, сполучених потужними стінами. Вежі замку відрізняються одна від одної: кожна мала свої призначення і назву — Любартова, Стирова і Владича.

Найвідоміша з них — Любартова в’їзна вежа. У її нижньому ярусі є арковий проїзд, а вершину прикрашає корона зубців, яка надає й вежі, й усьому замку величного вигляду. Спочатку в’їзд до замку розташовувався вище рівня землі: до нього вів підйомний міст, який у разі нападу ворогів прибирали.

Сліди замурованих старої арки і хвіртки добре видно над нинішньою аркою. Нині у Любартовій вежі розміщена виставка, присвячена історії будівельної кераміки.

Князівські палати розташовувалися у Владичій вежі, а в наші дні тут розмістилися унікальні музеї: «Дзвони Волині» й «Арсенал» — колекція старовинної зброї. Від річки Стир походить назва Стирової вежі, яка нависає надії водами.

Між нею і Любартовою вежею розміщувався князівський палац, замість якого 1789 року побудували шляхетський (дворянський) будинок. Тепер тут працює картинна галерея.