Старосільський замок

Старосільський замокУ Старому Селі можна побачити ефектні руїни однієї з найбільших українських фортець XVI століття. Понад два гектари займає площа Старосільського замку. Замок побудував у 1584-1589 роках італійський архітектор Амброзій Прихильний для Владислава Домініка, князя Острозького і За-славського. У 1642-1654 роках оздоблення замку відновили в стилі пізнього ренесансу.

Мальовничі червоні фортечні стіни височіють над широкою річкою. Вони збереглися на всю висоту (15 метрів) і майже по усьому периметру.

Вціліли також три вежі з шести. Східну вежу вінчає кам’яна корона і герб з монограмою засновника замку, князя Владислава Домініка Заславського.

Особливість замку в тому, що висота веж майже не перевищувала висоти стін. На одному рівні й стіни, і вежі опоясує по усьому периметру аркатура (декоративний ряд несправжніх арок), що додає твердині монолітного вигляду.

Головну вежу вінчає кам’яна корона з монограмою засновника замку. У дворі замку колись розміщувалися і палац, і казарми, і навіть церква.

Усі внутрішні будівлі не збереглися до наших днів.