Палац Потоцьких

Палац ПотоцькихПалац Потоцьких — одна з архітектурних прикрас і центр культурного життя Львова. Палац є філією Львівської картинної галереї, тут розміщена експозиція європейського мистецтва XIV — XVIII століття. Крім того, в колишньому палаці Потоцьких проводять виставки і перформанси, а також знаменитий щорічний книжковий ярмарок «Форум видавців у Львові». Палац зведено 1880 року в стилі неоренесансу за проектом французького архітектора Луї де Берні за участю польського архітектора Юліана Цибульського.

У той час тут була невелика садиба Потоцьких, оточена великим парком. Львівський палац призначався для світських заходів, прийомів і важливих зустрічей. Його загальна площа становить 3100 квадратних метрів.

На першому поверсі розташовувалися парадні зали, декоровані ліпниною, позолотою, різнокольоровим мармуром і цінними породами дерева. На верхніх поверхах були влаштовані кімнати для прийому гостей, кабінети, вітальні, а також кімнати для переодягань, і З вулиці гостей зустрічала ефектна брама з флігелями-сторожками. Навколо палацу був розбитий мальовничий парк, проте вже на початку XX століття навколишню територію забудували багатоповерхівками; збереглися лише двір перед палацом і невеликий сад з боку паркового фасаду.