Губківський замок

Губківський замокНа сході Рівненської області, уздовж берегів річки Случ, лежать живописні пагорбисті простори, які туристи називають Надслучанською Швейцарією, а їхня офіційна назва — Надслучанський природний парк. Річка Случ вражає розмаїттям ландшафтів: тут і стрімкі скелясті береги, з острівцями і порогами, що випинаються з води, тут і пасторальні горбисті долини із заливними луками. Наймальовничішим місцем Надслучанського парку справедливо вважають Соколині гори з руїнами Губківського замку.

Руїни нависають над високим пагорбом, підніжжя якого омиває Случ. Вражаюче видовище, проте вже складно уявити, яким був замок за часів свого розквіту. Губківський замок зведений у XV столітті.

Чотирикутник стін, укріплений з кутів вежами, мав браму з перекидним мостом та підземелля казематів. Відомо, що 1596 року, підчас козацького повстання Северина Наливайка, замок захопив загін козаків на чолі з Григорієм Лободою.

Але найбільше замок постраждав у ході Північної війни: спочатку 1704 року його захопила російська армія, потім 1708 року остаточно зруйнувала шведська. До наших днів збереглися лише незначні фрагменти стін і руїни веж з провалами на місці віконних отворів.

Мабуть, замок не підлягає відновленню, проте прикрашає собою ландшафт Надслучанської Швейцарії.