Корецький замок

Корецький замокНапівзруйнований Корецький замок — величне видовище, що дуже відрізняється від сірих руїн решти українських твердинь. Над глибоким фортечним ровом височіє остов в’їзної вежі з червоного каменю, обабіч неї зяють порожніми віконними прорізами фасади палаців. Через міст перекинуто могутній кам’яний міст-віадук. Видно, що не гарматні ядра понівечили ці стіни, не руки ворогів перетворили фортецю на руїни.

Загибель поглинула її зсередини — язиками полум’я пожежі. Перші укріплення звів тут у XV столітті князь Федір Острозький. У XVI столітті Корець став колискою нового дворянського роду — князів Корецьких, одних з перших організаторів Запорізького козацтва.

Корецькі не раз перебудовували замок й укріплювали його. Останню реконструкцію замку здійснили в 1780-х роках князі Чарторийські.

Вони перетворили бойову фортецю на ефектний палац у стилі бароко. Замість фортечних стін обабіч в’їзної вежі було зведено два палацові крила. На верхньому поверсі вежі замість грізних бійниць з’явилися куранти.

Перекидний міст замінили арковим віадуком, більш відповідним для урочистих прийомів і гостей у розкішних каретах. Півстоліття Корецький замок слугував резиденцією шляхетського роду Чарторийських: тут влаштовували світські бали, вели політичні перемовини, траплялися і любовні романи. 1832 року в Корецькому замку спалахнула пожежа, і відтоді його не відновлювали.