с. Юрківка

с. Юрківка

Церква Свято-Покровська. Збудована в 1765 році, дерев’яна. Належала до 5-го класу, землі мала 62 десятини. В середині XIX століття парафія налічувала 2117 осіб.

Ця церква служила мирянам майже століття. У 1870 році було збудовано нову, дерев’яну, однопрестольну церкву. Вона, як і її попередниця, належала до 5-го класу, землі мала 66 десятин.

У 80-х роках XIX століття парафія церкви налічувала 1160 чоловіків, 1163 жінки. В церковнопарафіяльній школі навчалося 45 учнів, в тому числі 5 дівчат.

Настоятелем церкви тоді був священик М. Д. Жмакін.

Зараз парафія села використовує для богослужінь освячене пристосоване приміщення. Настоятелем служить ієрей Григорій Бабченко.

Було… Коли парафія вирішувала будувати нову церкву, не завжди вона зводилась на місці своєї попередниці. Будівництво могло тривати кілька років, а парафія не бажала лишатись без храму. Тоді освячували місце для нової церкви неподалік від старої або навіть в іншому місці, бо могло змінюватись планування центральної площі села.

А там, де стояла стара церква, вже нічого не будували. На освяченому місці, де був вівтар, ставили надпрестольний камінь, хрест, обносили огорожею. Старші люди розповідають, що в дитинстві їм навіть не дозволяли ходити там чи гратись. Бо на тому місці стояла церква. Звідси молитви вимовляли людські вуста.

Було… Колись у кожному селі стояла церква, каплиця. Десятиліттями поглиблювалася прірва бездуховності. Хай ще не в кожному селі сьогодні зведено храм, достойний спілкування з Богом, та щирість молитви і віри від того не слабне. І мова серця, як світло згаслих зірок, вічно летить до Бога, долаючи час і простір. Вічним є прагнення людини до добра, справедливості, щастя.