Таємниче підземне місто

З давніх-давен Київ славний своїми монастирями. Недарма його нарекли Єрусалимом землі Руської. За сотні й тисячі кілометрів, переважно пішки, з усіх куточків величезної імперії йшли віруючі до Києва на поклін його святиням.

До початку XX століття на крутих дніпровських кручах, неподалік пам’ятника святому Володимиру, було створено діораму «Голгофа» зі зображенням останнього земного шляху Ісуса. А в підвальному приміщенні церкви в ім’я св. Федора посеред копій різних християнських реліквій можна було побачити «справжнє зображення печери Гроба Господня». Проте головною київською святинею, звісно, була Успіння Божої Матері Києво-Печерська лавра.

Лаврі та її пам’яткам присвячено чимало книг. І все ж для кожної людини, зацікавленої історією цієї святині, знайдеться недосліджена ланка.

У кожної генерації — свій Київ, у кожного киянина — свої улюблені вулиці. Але для дуже багатьох Київ починався з підземних вулиць Києво-Печерської лаври.

Пройтися печерами здавна вважалося за благодать. Саме печери і прислужилися місцем заснування одного з найдавніших монастирів. Саме від них і походить назва монастиря — Печерський, у підземних лабіринтах якого й до сьогодні спочиває прах людей, котрі творили історію. Не заглиблюючись у наукові дискусії, почнемо знайомство з унікальними підземними пам’ятками Київської лаври. Сподіваємося, що ця книга допоможе зорієнтуватися відвідувачам Ближніх і Дальніх печер, просякнутися тією незвичайною атмосферою, яка ось уже 950 років наповнює таємниче підземне місто на Печерському пагорбі в Києві.