с. Пединівка

с. Пединівка

Церква СвягшМитйтвська зведена на честь Архістратита Михаїла. Перші відомості про церкву в Пединівці Л. Похилевич наводить, посилаючись на описи Смілянського деканату, за якими в 1724 році в селі було збудовано дерев’яну церкву біля старої. Отже, вже на початку XVIII століття в цьому селі була церква. Ця Свято-Михайлівська церква була дерев’яна, належала до 5-го класу.

Парафія села тоді становила 150 дворів, у першій чверті століття священиком був Григорій Видковський, посвячений у Переяславі в 1729 році.

У 1874 році в Пединівці було збудовано нову дерев’яну, одно-престольну церкву. Належала вона, як і раніше, до 5-го класу.

Землі мала 43 десятини. Тоді парафія села налічувала 824 чоловіки, 852 жінки. У церковнопарафіяльній школі навчалося 12 учнів.

Священиком був А. Волков.

Цю церкву було споруджено в основному з дуба. Загальна конструкція за типом архітектурних рішень нагадувала Свято-Богословську церкву в Княжі, що й не дивно, адже будівництво цих церков велося практично одночасно в середині 70-х років XIX століття. В плані церква була видовжена, мала менш розвинені бічні приділи, малопомітну хрестовидність. Декоративне різьблення по дереву прикрашало фасади церкви. Фундаменти церкви було виконано з бутового каменю, за розмірами — в найдовших вимірах: 27,5 на 10 метрів (довжина така ж, як у церкви в Княжі).

Простояла ця церква понад століття. Розібрана на початку 80-х років XX століття.