с. Неморож

с.  Неморож

Церква Свято-Миколаївська, зведена на честь святого Миколая архієпископа Мірлікійського. За описами Корсунського деканату, церква в селі була збудована в 1722 році. Тоді парафія села складала 50 дворів. Священиком був Євстафій, посвячений у Переяславі в 1725 році.

Нову церкву в Неморожі збудували в 1873 році. Була вона дерев’яна, однопрестольна. Кошти для її будівництва надала місцева поміщиця Олександра Антонівна Рот, вдова генерала від інфантерії (піхоти) Лонгіна Рота, французького емігранта.

Церква належала до 5-го класу, землі мала 45 десятин. У 80-х роках XIX століття парафія церкви налічувала 630 чоловіків, 640 жінок. У церковнопарафіяльній школі навчалося 15 учнів.

Священиком був Н. Крижановський.

Про церкву в Неморожі писав О. Кошиць: «…стара церкваз синім дахом та синіми віконницями на дзвіниці стоїть на горбу біля попової хати».

У1997 році парафіяльній громаді Свято-Миколаївської церкви було передано під собор (бо храму в селі давно вже не було) приміщення колишньої сільради. В ході реконструкції і ремонту було піднято стіни, зведено верх і баню, вознесено хрест над церквою.

Основні роботи виконано будівельною бригадою жителів села та парафіянами, які трудилися на будові і допомагали коштами. Фінансову і матеріальну допомогу парафії села в справі відродження церкви надали керівник місцевого сільгосппідприємства В. М. Пана-сюк, директор Ватутінського комбінату вогнетривів, депутат обласної ради В. П. Балаба, депутат районної ради по Неморозькому виборчому округу М. М. Рябокінь, місцевий фермер Л. Д. Бойко.

22 травня 1999 року в день, коли православна церква відзначає пам’ять святого Миколая, в селі Неморож було освячено Свято-Миколаївську церкву.

Настоятелем церкви служить ієрей Георгій Янсковський.