с. Моринці

с.  Моринці

Церква Святв-Богословська, зведена на честь євангеліста Іоана Бо гослова. Згадку про будівництво першої церкви відзначає Л. Похилевич за описами Смілянського деканату в 1726 та 1741 роках. Церква була збудована в 1726 році, священиком тоді в ній був Семеон Базилевич, посвяченийу Переяславі в 1725 році.

У1784 році на місці старої церкви було збудовано нову, теж дерев’яну. Вона простояла майже століття. Саме в метричних книгах цієї церкви було зроблено історичний запис, який знає і шанує Україна.

Екскурсовод державного історико-культурного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Валентина Степанівна Стару-сєва розповідає: «Цей запис пам’ятає кожен. Ми цитуємо його, розповідаючи про той день, коли перед світом і Богом постав син України, якому судилося стати Пророком українського народу, провісником свободи і незалежності України».

Молитвовал и крестил иерей Алексий Базаринский.

Восприемники: Григорий Иванович Дяденко, житель моринский».

У Київському державному музеї Т. Г. Шевченка навічно зберігається оригінал цієї метричної книги. Так записи в церковних книгах писали історію нашої держави.

У1875 році в Моринцях зводиться нова (вже третя) дерев’яна, однопрестольна церква. Належала вона до 4-го класу, землі мала 49 десятин.

У 80-х роках XIX століття парафія церкви налічувала 1430 чоловіків, 1451 жінку. В церковнопарафіяльній школі навчалося ЗО учнів.

Настоятелем церкви був благочинний священик І. П. Березницький.

Зараз парафія села Моринці має свою церкву. В 1990-х роках було реконструйовано приміщенняколишньої початкової школи. Принагідно згадаємо, що ця будова — єдине уціліле в районі приміщення школи, яка була зведена за типовими проектами ще на зламі XIX і XX століть. Настоятелем Моринської Свято-Бого-словської церкви нині служить ієрей Олег Корнєїв.