Підземні церкви Дальніх печер

Підземні церкви Дальніх печер

Першим літописним повідомленням щодо Дальніх печер можна вважати статтю "Повісти врем’яних літ" про те, що в печері було викопано церкву і келії. Церква Благовіщення — найдавніша в Дальніх печерах. А Кальнофойський писав, що її викопано святими отцями.

Друга найдавніша церква — Різдва Христова. Дослідники вважають, що вона постала між 1058 и 1062 p., коли збільшилась кількість братії. Після створення на Верхній території монастиря частину Дальніх печер з церквою Благовіщення було відведено під цвинтар.

У розташованій ближче до виходу церкві Різдва Богородиці правились служби для братії. Тут збереглися келії, деякі з яких можна віднести до давньоруського періоду. А. Кальнофойський зауважував, що це було місце для праці духовної, поклонів і молитов.

У першій половині XVII ст. у Дальніх печерах будується третя церква — прп. Феодосія.

Перші ремонтні роботи велися в Дальніх печерах, імовірно, тоді ж, коли і в Ближніх, — після землетрусу 1620 р. На планах А. Кальнофойського печери зображено після цих робіт. Тоді ж відбулася перша перебудова давніх церков. їх розширили до сучасних розмірів.

Подальша реконструкція печерних лабіринтів здійснювалась за Петра Могили. Тоді було прокопано декілька підземних ходів і споруджено перші аркасолії. У другій половині XVII ст. ці ходи було розширено, а також прокопано нові.

В першій половині XVIII ст. було здійснено реконструкцію підземних церков. Найбільшою церквою в Дальніх печерах стала церква прп. Феодосія (її висота досягала трьох метрів). Церкви прикрасили іконостасами. Імена майстрів до нас не дійшли, але ‘їхніми витворами можна милуватися й сьогодні.

Церкву прп. Феодосія прикрашає пишний мідний чеканний з позолотою іконостас, чотири ряди ікон, різьблені колони з рослинним орнаментом. Судячи зі стилістичних особливостей, іконостас виконано місцевими майстрами в першій половині XVIII ст.

У тій же техниці виконано й іконостас церкви Різдва Христова — мідний з позолотою, пречудової роботи, прикрашений пілястрами й чеканним орнаментом. Царські врата виконано в техниці прорізної чеканки. Іконостас має три ряди ікон роботи лаврських малярів.

Замінили на дерев’яні. Царські врата Варлаамскої церкви Федора Коробки майстерно виконано з міді в техниці чеканки.

Довжина відкритих для огляду коридорів Ближніх печер сьогодні становить 228 м. Загальна довжина — 383 м.