Сучасні дослідження печерних ходів

Сучасні дослідження печерних  ходів

По суті, перші серйозні повоєнні дослідження печерних пам’яток у Дальніх печерах заповідника — фундаментальні розкопки — здійснювались тільки через чверть століття після визволення Києва, в 1967 -1968 pp. Під час цих робіт було розкрито і досліджено замуровані ходи й різні приміщення: крипту з чотирма лежанками, заповнену тліном; давню келію; віконця самітників; закритий ченцями сполучний хід.

Однак археологічні роботи 60-х років у Дальніх печерах, як і довоєнні в Ближніх печерах, не ставили собі за мету повне комплексне дослідження печерних пам’яток. Тому обидва лабіринти залишалися не вивченими достеменно.

Наприкінці 70-х років у Ближніх печерах почалися ремонтно-реставраційні роботи, пов’язані з заміною старого електроосвітлення.

В першу чергу знімалися чавунні шїити, якими були викладено підлогу печерних коридорів. Для нового електрокабелю в ґрунтовій підлозі попід плитами прокопувалася траншея.

Під час проведення цих робіт було виявлено невідомі раніше поховання в колодах. Виникла необхідність в археологічних дослідженнях.

Охоронні розкопки в Ближніх печерах здійснювалися в 1978 — 1979 pp. і були наймасштабнішими дослідженнями лаврських печер. У ході робіт вивчались поховальні ніши-локули, крипти — поховальні приміщення, вікна самітників, житлові приміщення-келії, давні печерні ходи, захоронения попід плитами підлоги. Дослідники виявили велику кількість написів на стінах, фрагменти настінного живопису, а також різноманітний археологічний матеріал.

Цілюще вплив на здоров’я людини печер ще не доведено повністю з наукової точки зору, хоча і треба відзначити що ми маємо чимало фактів з минулого. Кращим желікуванням, і всі це знають, звичайно є лікування у професіоналів своєї справи, саме лечение в Израиле визнано світовою спільнотою як найбільш професійне вбагатьох аспектах, як і в самому поході до хворого так і у використанні новітніх технологій. Бережіть себе та свое здоров’я, або довіряйте цінніше професіоналам.