Мощі ще необхідно досліджувати

Мощі ще необхідно  досліджувати

Вісімдесяті роки ознаменувалися цілою низкою цікавих досліджень, що велися в лаврських печерах.

Перше і, певне, найголовніше завдання полягало в тому, аби довести, що мощі належать саме тим особам, яким вони приписувались.

1982 року вивченням мощей, які спочивали у гробницях Дальніх печер, займалися фахівці Київського бюро судово-медичної експертизи. Внаслідок цих робіт було визначено стать і вік святих на момент їхньої смерті, а також ознаки захворювань і травматичних ушкоджень. Деякі подвижники за життя страждали різними захворюваннями, мали переломи кісток і ушкодження від холодної зброї. Дехто помер від одержаних травм.

Результати цих робіт підтвердили необхідність подальших комплексних досліджень мощей медиками різних спеціальностей.

У 1984 р. на Верхній території лаври поблизу однієї з найдавніших церков — Троїцької надвратної — стався провал грунту. Задля з’ясування обставин запросили спеціалістів Центру біолокаційних досліджень при Міністерстві геології УРСР під керівництвом відомого експерта Василя Стеценка, які й спромоглися розкрити справжні причини того, що трапилось.

Цього ж року дирекція Києво-Печерського заповідника уклала договір з Центром на проведення досліджень на території заповідника з метою пошуку підземних порожнин, ходів, галерей, поховань, а також вивчення особливостей проявів біолокаційного ефекту над мощами Ближніх і Дальніх печер.

Загалом дослідили 74 гробниці з мощами. Результати справили приголомшуючий ефект на фахівців. Кожне тіло, яке лежить у гробниці, трансформує характерне лише для нього певне випромінювання еліпсоподібної конфігурації.

Цей еліпс зорієнтований по магнітному полю Землі і його конфігурація залежить від періоду поховання. Еліпсоподібна конфігурація фіксується в горизонтальній площині. Таким чином, виникли підстави стверджувати, що навколо тіла утвоюються енерго-інформаційні поля з певною вібрацією.

Враховуючи часові зміни магнітного поля і знаючи закони його зміни, можна визначати час поховань.

Опріч того, випромінювання, яке йде від мощей, чітко фіксується на поверхні понад печерами. Головне ж полягає в тому, що це випромінювання позитивно впливає на стан організму людини.

Слідом за цими дослідженнями відбувся цілий ряд вельми цікавих наукових розвідок, що здійснювались у підземеллях лаври. їх результати наводять на думку про те, що печери Києво-Печерської лаври являють собою особливе, не схоже на будь-яке інше місце, а мощі, які спочивають в них у спокої, не випадково оточено ореолом святості. І яким би сильним не було бажання людини пізнати цю таємницю, навряд чи її можна осягнути до кінця.