"Ділянка Нестора" та "Ділянка Меркурія"

"Ділянка Нестора"  та "Ділянка Меркурія"

Найцікавішою знахідкою постало відткриття двох древніх відгалужень печер, які дістали назву "ділянка Нестора" та "ділянка Меркурія".

"Ділянка Нестора", на якій побували археологи ще в 30-ті роки, має довжину 76,5 м. Тут зафіксовано келії, поховальні ніши, а також графіті — настінні написи, прокреслені гострим предметом на грунті.

У своїй більшості це написи першої чверті XVII ст., зроблені руською, церковнослов’янською, польською і вірменською мовами, які повідомляють ім’я, прізвище, дату відвідання печер. Особливий інтерес викликає розміщений понад входом до келії, що міститься в кінці ділянки, давньоруський напис, датований XII ст. Текст, що зберігся, засвідчує: "У 1150 році викопали це місце для покладення (тіла)…" На "ділянці Меркурія" (протяжність 65 м) виявлено кладку з давньоруської цегли-плінфи, фрагменти розпису на грунті й дерев’яний стовп. Радіовуглецевий аналіз дерева довів, що воно відноситься до XII століття.

У келіях, криптах, нішах і просто в печерних ходах було знайдено польсько-литовські, руські монети та одна турецька; дерев’яні нагрудні хрести; фрагменти виробів з кераміки, скла, дерева і шкіри; плінфа й цегла; шкіряні чернечі паски з тисненим зображенням двана-десятих свят, хрести-параманди. Матеріал датується як XI -XVII ст., так і ХГХ-ХХст.

Археологічні дослідження в Ближніх печерах заповідника збагатили науку цінним архітектурним, історичним, археологічним, палеографічним матеріалом.

У 1988 p., рік святкування 1000-ліття Хрещення Київської Руси-України, Нижня територия лаври була передана в безвідплатне користування Українській Православній Церкві (Московський Патріархат). Тут відкрилася Духовна Семінарія, а згодом і Духовна Академія.